MINDEN HÉTKÖZNAP 8:00 - 16:00 KÖZÖTT
+36 20/980-7623
horvathklima1@gmail.com
MINDENNAP 8:00 - 16:00 KÖZÖTT

MONO SPLIT KLÍMA

Mi is az a Split klíma?
A manapság megvásárolt légkondicionáló készülékek nagy többsége valójában Split klíma. A nevében található „Split” kifejezés angolul annyit jelent, hogy „osztott”. Ezek a készülékek úgy lettek kitalálva, hogy magába foglalják a kültéri és a beltéri egységet is, amit két szál hőszigetelt rézcsővel kell összekötni. A klíma hőfelvevő része ennél a típusnál a lakásban található belső egységben helyezkedik majd el, míg a kondenzátor, és a kompresszor a kültéri egységben kap helyet. Ezek a klímák annál jobban fognak tudni működni, minél közelebb helyezkedik el egymáshoz a kül-, és a beltéri egység. A megjelölt teljesítmények megtévesztőek lehetnek. Vegyünk példának egy 3.5 kW- os, azaz 3500 W-os klímaberendezést. Ez a leadott teljesítményt jelöli, és nem azt jelenti, hogy ennyit fog fogyasztani. Az energiabevitelt a rendszer a körfolyamat fenttartására fordítja, a rendszer pedig hőt (energiát) fog szállítani bentről-ki (hűtés), vagy kintről-be (fűtés). A gáz (hűtőközeg) ami a rendszerben kering képes a téli mínuszokban is hőt kinyerni a kinti levegőből, és azt beszállítani, majd hőcserélőn keresztül leadni. Így gyakorlatilag a rendszer négyszeres, akár ötszörös energiát előállítani a befektetetthez képest. Így egy átlagos 3.5 kW-os klíma képes körülbelül 800 W-ból 3500 W leadott energiát előállítani. Erre kitaláltak mértékegységeket, amik megmutatják egy klíma jósági fokát.  A kivett teljesítmény és a befektetett teljesítmény hányadosa ad meg egy az adott készülékre jellemző értéket. Fűtésnél a legfontosabb mutató a klíma SCOP- értéke. Ezek jellemzően 2,5 és 4 közötti értékek.

Működése:
A Split klímaberendezés működése elég egyszerű, hasonlóan üzemel, mint egy hagyományos hűtőszekrény, csak sokkal nagyobb teljesítménnyel. Üzemeltetés során a folyadék mely párolgásnak indul, igen nagy hőt képes elvonni a környezetétől. A Split klíma így igazán hatékonyan tud lehűteni egy nagyobb szobát, vagy lakrészt, tökéletes választás lehet, ha éppen klímavásárlás előtt állunk. Egy jó minőségű klímaberendezés akár 10-20 éven keresztül képes problémamentes működéssel az itt élők komfortérzetét biztosítani. Egy mono split klíma egy helyiséget képes lehűteni, vagy kifűteni. Bizonyos esetekben, ha van lehetőség a megfelelő módon pozícionálni a beltéri egységet, és egy nagyobb teljesítményű készüléket választunk, akár több helyiséget is képes kezelni. Viszont igazán hatékony csak akkor lesz, ha minden szobába szereltetünk egy készüléket, amennyiben az egész ház, vagy lakás lehűtését, vagy felfűtését akarjuk klímával megoldani. Ilyenkor van lehetőség több mono split klímát felszerelni, vagy egy multi split-et. Mono split esetében annyi kültéri egység lesz ahány beltéri, a multi esetében pedig az össze beltéri egység egy nagyobb kültéri egységben fog összefutni. Erről talál bővebb leírást a multi split klímák menüpontunk alatt.

A Split klímák egyik legnagyobb előnye, hogy alapvetően csendes eszközről beszélünk. Ne feledkezzünk meg, hogy egy tikkasztó forró nyári éjszakán ugyanolyan bosszantó lehet egy hangos klíma, mint a hőség, ami miatt képtelenek vagyunk aludni. A zajkeltő alkatrészek ennél a klímánál egytől egyik a kültéri egységben kaptak helyet, és a lakás lehűtése során keletkezett hő is kívülre kerül majd.

Nagy előnyük még, hogy a Split klímák infra távirányítóval is el vannak látva, tehát az irányításuk egyszerűen, gyorsan, és kényelmesen elvégezhető akár egy szomszédos helyiségből is le. A wifi-s készülékeket okostelefonról bárhonnan ahol van internetkapcsolatunk, akár külföldről is.
A Split klímák évről-évre egyre népszerűbbek, így a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek azok újítására, technológiai fejlesztésére. A korszerűsítések során középpontba van az energiahatékonyság, a leszűrés és a légterelés, illetve az egyéb kényelmi funkciók is.


Fűtésre is?
Ez a szempont sokak számára talán furcsa lehet. Fűtésre használni a klímát? Biztos megéri télen fűteni a légkondicionáló berendezéssel?

A válasz határozottan igen! Ha inverteres légkondicionálót választunk, akkor télen is költséghatékonyan tudunk meleget biztosítani a lakásunkban. Nem kell aggódni a villanyszámla miatt. Nem fog jelentősen megugrani. Az áramszolgáltatónktól pedig igényelhetünk kedvezményes H- tarifát az ország egész területén. Így a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig folyamatosan fél áron tudunk áramot vételezni a klímánk, vagy a hőszivattyúnk üzemeltetésére. Ez jelenleg messze a legolcsóbb fűtési módszer.


Mi az a H tarifa? Áram féláron?


Igen! Elsőre talán kevesen tudják, hogy a lakossági áramszolgáltatások között is széles választék van, és ha klímával szeretné fűteni az otthonát, mindenképp érdemes elgondolkozni egy olyan lehetőségen, amivel kedvezményes tarifával tudja működtetni a megújuló energiaforrásból kiépített rendszerét. Így messzemenőleg ez lesz a legolcsóbb fűtési megoldás.

A “H” tarifa tehát egy kedvezményes díjszabás, melyről hőszivattyúkat és klímákat lehet üzemeltetni fűtésre. Nem szabad összekeverni az éjszakai árammal. A “H” tarifát kifejezetten fűtést támogató tarifa, ezért csak október 15-től április 15-ig, azaz fűtési szezonban vehető igénybe, de a GEO tarifával szemben ez 24 órában a rendelkezésünkre áll. Jelenleg 35,2 Ft/kWh kedvezményes áron érhető el. Kétségtelen, hogy nagy döntést kell hoznunk, ha egy számunkra új technológiát választunk a megszokott fosszilissal szemben. Ezért elengedhetetlen, hogy szakemberrel konzultáljunk, aki segít a megfelelő típus kiválasztásban, és útmutatást nyújt a tennivalókban annak érdekében, hogy gondtalan legyen a telepítés és a későbbi működtetés is. Sajnos egy jó rendszer is okozhat problémákat a felhasználónak, ha nem megfelelően méretezték vagy hiba csúszott a telepítésbe.
MUNKÁINK

ezen a területen

Maximális szakértelem
100% elégedettségi garancia
Gyors és precíz munkavégzés

Kapcsolat

Maradt még kérdése? Keressen minket bizalommal!
5711 Gyula
Széchenyi utca 41.Cégünk szakképzett csapatai felkészülve várják a kisebb lakossági, illetve a nagyobb ipari megrendelések teljesítését!

Kapcsolat

Keressen minket bizalommal online vagy telefonon. A hét mindennapján elérhetőek vagyunk!

5711 Gyula, Széchenyi utca 41.