MINDEN HÉTKÖZNAP 8:00 - 16:00 KÖZÖTT
+36 20/980-7623
horvathklima1@gmail.com
MINDENNAP 8:00 - 16:00 KÖZÖTT

HŐSZIVATTYÚ

Levegő – víz hőszivattyúk teljeskörű kivitelezése


A hőszivattyúk egyre népszerűbbek, ha fűtéskorszerűsítésről, vagy az otthoni fűtési-hűtési megoldásokról van szó. A hőszivattyúk által biztosított rugalmasság, hatékonyság, hosszú távú kedvező megtérülés és az alacsonyabb környezetszennyező hatás csak néhány azon okok közül, amiért manapság az eddigi, fosszilis tüzelőanyagokat használó technológiákat egyre inkább a megújuló energiával működő hőszivattyúkra cserélik, és a jelenlegi világpolitikai és gazdasági változások is mind erre ösztönzik az embereket Európa szerte. Sok cég forgalmaz, és telepít hőszivattyús rendszert. Azonban a klímás szakma a hőszivattyú telepítéséig terjed, az eszköz rákötése a vizes oldalra már egy másik szakma. A Horváth Hűtő Kft KOMPLETT kivitelezést is vállal hála a jól képzett épületgépész csapatunknak önnek nem kell külön szakembert találni erre a feladatra. Munkánk végeztével a hőszivattyúja üzemkész állapotban kerül átadásra. Az alábbiakban bemutatjuk a hőszivattyúk működését, és megvizsgáljuk, hogy kinek érdemes ezt a korszerű fűtési – hűtési megoldást választani. Lássunk néhányat a legfontosabb kérdések közül a hőszivattyúk témakörében.

Mi is az a hőszivattyú? Az alapok
A hőszivattyú lényegében olyan technológia, amelynek alkalmazása során energia felvétele történik egy adott forrásból (levegő, föld, víz), és az energia leadása egy másik helyszínen történik meg a kívánt vagy szükséges hőmérsékleten. Számos hőszivattyú található meg a háztartásokban, például a hűtőszekrény vagy a ruhaszárítógép is ilyen technológiát alkalmaz. A hagyományos értelemben vett hőszivattyús fűtési rendszer egy olyan épületgépészeti megoldás, amely a fűtés mellett biztosítja a hűtést és a melegvíz-előállítást is.

Maga a hőszivattyú-berendezés általában egy kültéri és egy beltéri egységből áll (osztott rendszer), de létezik monoblokkos változata is. A kültéri egység a levegőből, a talajból vagy a vízből nyert energiát (meleg vagy hideg) használja fel, továbbítja azt a beltéri egységhez, amely ezután kezeli a hőmérséklet-változást, és biztosítja az igény szerinti fűtést, hűtést, valamint a meleg vizet, attól függően, hogy milyen típusú hőleadókhoz csatlakoztatták őket.

Hogyan működik a hőszivattyú?
A hőszivattyú működésének folyamatát nagyon leegyszerűsítve a következőképp lehet a legjobban elmagyarázni: a hőszivattyú afféle körként működik, amely hőenergiát vesz fel a környezeti levegőből (levegő-víz), és a hűtőközeg segítségével megfelelő hőmérsékletűre fűti vagy hűti a rendszerben keringő vizet, amit a hőleadókon keresztül fűtésre vagy hűtésre tudunk használni, vagy használati melegvizet készíteni.

Felújítás, korszerűsítés esetén a hőszivattyú bizonyos esetekben meglévő hőleadókhoz is csatlakoztatható, például meglévő padlófűtéshez, vagy újabb típusú radiátorokhoz. A hőszivattyú működése a hőenergia előállításának tekintetében tér el a hagyományos fosszilis rendszerektől, nem pedig a hő elosztásának tekintetében: a hőszivattyú a hő előállításához szükséges tüzelőanyag elégetése helyett a hűtőközeg elpárolgását és kondenzációját használja ki.

Megéri beruházni a hőszivattyúkba?
Kétségtelen, hogy a hőszivattyús rendszer telepítése kezdetben jelentős beruházást igényel, ami általában többe kerül, mint a hagyományos fosszilis tüzelésű kazán felszerelése. A beruházás összes költsége több tényezőtől is függ, például a választott hőszivattyú típusától, a ház méretétől, illetve attól, hogy a hőszivattyút milyen berendezésekhez, hőleadókhoz csatlakoztatják, például meglévő radiátorokhoz.

A jelentős befektetés ellenére a hőszivattyú élettartama alatt a kényelemnek, a megbízhatóságnak és az alacsonyabb energiaszámláknak köszönhetően elért megtérülés messze felülmúlja a költségeket. A hőszivattyúban felhasznált minden egyes kilowatt villamos energia 3-4 kilowatt megújuló, a levegőből kinyert hőenergiát jelent – ez pedig 300-400%-os hatékonyságjavulásnak felel meg. A hőszivattyú is akkor tud igazán hatékonyan működni, ha "nem szökik az energia" azaz, ha felújításról van szó, akkor a szigetelésre és a nyílászárócserére szintén áldozni kell.

Kétségtelen, hogy nagy döntést kell hoznunk, ha egy számunkra új technológiát választunk a megszokott fosszilissal szemben. Ezért elengedhetetlen, hogy szakemberrel konzultáljunk, aki segít a megfelelő típus kiválasztásban, és útmutatást nyújt a tennivalókban annak érdekében, hogy gondtalan legyen a telepítés és a későbbi működtetés is. Sajnos egy jó rendszer is okozhat problémákat a felhasználónak, ha nem megfelelően méretezték vagy hiba csúszott a telepítésbe.


Mi az a H tarifa? Áram féláron?


Igen! Elsőre talán kevesen tudják, hogy a lakossági áramszolgáltatások között is széles választék van, és ha klímával szeretné fűteni az otthonát, mindenképp érdemes elgondolkozni egy olyan lehetőségen, amivel kedvezményes tarifával tudja működtetni a megújuló energiaforrásból kiépített rendszerét. Így messzemenőleg ez lesz a legolcsóbb fűtési megoldás.

A “H” tarifa tehát egy kedvezményes díjszabás, melyről hőszivattyúkat és klímákat lehet üzemeltetni fűtésre. Nem szabad összekeverni az éjszakai árammal. A “H” tarifát kifejezetten fűtést támogató tarifa, ezért csak október 15-től április 15-ig, azaz fűtési szezonban vehető igénybe, de a GEO tarifával szemben ez 24 órában a rendelkezésünkre áll. Jelenleg 35,2 Ft/kWh kedvezményes áron érhető el. Kétségtelen, hogy nagy döntést kell hoznunk, ha egy számunkra új technológiát választunk a megszokott fosszilissal szemben. Ezért elengedhetetlen, hogy szakemberrel konzultáljunk, aki segít a megfelelő típus kiválasztásban, és útmutatást nyújt a tennivalókban annak érdekében, hogy gondtalan legyen a telepítés és a későbbi működtetés is. Sajnos egy jó rendszer is okozhat problémákat a felhasználónak, ha nem megfelelően méretezték vagy hiba csúszott a telepítésbe.
MUNKÁINK

ezen a területen

Maximális szakértelem
100% elégedettségi garancia
Gyors és precíz munkavégzés

Kapcsolat

Maradt még kérdése? Keressen minket bizalommal!
5711 Gyula
Széchenyi utca 41.Cégünk szakképzett csapatai felkészülve várják a kisebb lakossági, illetve a nagyobb ipari megrendelések teljesítését!

Kapcsolat

Keressen minket bizalommal online vagy telefonon. A hét mindennapján elérhetőek vagyunk!

5711 Gyula, Széchenyi utca 41.